Als je gelukkig bent in je werk, werk je dan automatisch in een sterke organisatiecultuur? Nee.
Is een sterke organisatiecultuur een garantie voor jouw werkgeluk? Helaas.
Hoe werkt dat dan? Wat is het verband tussen bedrijfscultuur en werkgeluk en is het één los te zien van het ander? Op deze, en andere vragen geven we in dit artikel antwoord.
Waar start werkgeluk?
Wanneer is er sprake van werkgeluk? Misschien kun je dat zelf het beste beantwoorden. Wij zien werkgeluk als wanneer je het stadium bereikt hebt dat je op zondagavond zin hebt om op maandagochtend weer naar je werk te gaan. Wanneer je ’s avonds thuis komt en je je moe, maar voldaan voelt, omdat je het gevoel hebt een waardevolle bijdrage te hebben geleverd.
Dit gaat dus verder dan een pingpongtafel op de afdeling of een sushi-bar in de kantine. Deze zaken kunnen bijdragen aan werkgeluk, maar bepalen het niet. Sterker nog: de organisatie kan een belangrijke rol spelen in het laten ontstaan van werkgeluk, maar zonder jou als medewerker is dat een heilloze missie.
Kun je geluk dan trainen door mindfulness oefeningen, gezond leven of dagboekjes bij houden? Nee, zegt ook schrijver Dajo de Prins van het boek “Werkgeluk”. Werkgeluk vergroten begint bij zelfkennis: weet wat je motiveert, waar je blij van wordt en dus: wie je bent. In datzelfde boek schrijft hij dat werkgeluk bestaat uit werktevredenheid, werkplezier, gedrevenheid en zinvolheid.
Maar weten wanneer jij plezier ervaart en gedreven bent, betekent dat je weet wie jij bent. Dit gaat dus over het leren kennen van jouw waarden, drijfveren en motieven. Je moet snappen wat die zijn om dan pas te kunnen weten welk werk en welke werkomgeving bij je past zodat je gedreven en zinvol aan de slag bent.
Organisatiecultuur: waar gaat dat over?
Organisatiecultuur gaat over de manier waarop een organisatie wil (samen)werken om zo haar doelen te kunnen halen en zo invulling te kunnen geven aan de bedoeling van de organisatie.
De organisatiecultuur begint volgens ons Grow Together cultuurmodel dan ook met de dimensie identiteit: waartoe is de organisatie op aarde, wat wil het bereiken en welke kernwaarden horen hierbij?
Kijk, nu wordt het interessant. Dus een organisatie kan, net als mensen, ook waarden hebben. Een manier van omgaan met elkaar dat het beste bij de organisatie past om haar doelen te kunnen halen.
Helaas is het zo dat, net als bij mensen, het in organisaties zelfbewustzijn vereist om helder te hebben wat die kernwaarden precies zijn. Vaak staan deze wel ergens op een website of intern document beschreven, maar voelbaar zijn deze waarden meestal niet. En dan is het lastig om de cultuur van een organisatie te duiden en wordt het allemaal wat vaag en ongrijpbaar.
Organisatiecultuur en werkgeluk
Waar komen organisatiecultuur en werkgeluk samen?
Op het moment dat jouw persoonlijke waarden, motieven en drijfveren overeenkomen met die van de organisatie, heb je een heel belangrijke basis gelegd om werkgeluk te kunnen ervaren. Dit vereist dus kennis van jouw drijfveren, én kennis van de kernwaarden en cultuur in jouw organisatie.
In de beste organisaties (denk aan Tony’s Chocolonely, Buurtzorg en Coolblue) is de organisatiecultuur heel duidelijk aanwezig, beschreven en tastbaar. Nieuwe medewerkers weten tijdens hun sollicitatie al precies waar de cultuur over gaat en zodra ze in aanraking komen met de organisatie, voelen, proeven, ruiken en zien ze wat er van ze verwacht wordt. Datzelfde geldt voor de klanten overigens. Wel eens een Tony’s-reep van dichtbij bekeken en gezien dat de noordwestkust van Afrika (waar het gros van de cacaobonen vandaan komt) er in te zien is? Of een product besteld bij Coolblue en gegarandeerd om één van hun humorvolle mailtjes moest glimlachen?
Maar niet alleen dat. In de beste organisaties worden medewerkers geselecteerd op hun “fit” met de organisatie. Daarnaast bieden deze organisaties persoonlijke ontwikkelingstrajecten, coaching en intervisies aan hun medewerkers zodat deze voortdurend geprikkeld worden om stil te staan bij hun drijfveren, motivatie en, uiteindelijk, werkgeluk.